Историята на  Desert Boots

По време на Втората световна война, британските сили в Египет,най-вече 8-ма армия, носят такива обувки в свободното си време. Местните хора са ги прави на ръка в базарите на Кайро. На британските офицери тези обувки изглеждат изключително подходящи за носене в пустинята, откъдето идва и името им по-късно «Dessert Boots». В края на четирийсетте, Нейтън Кларк, пряко свързан с тогавашната фирма Clarks e вдъхновен от дизайна на тези обувки. Tой попада на тях, докато служи в Бирма(сегашен Мианмар). Налице е и възможността, моделът от който се е повлиял Нейтан Кларк да е Chukka Boots , вече  известен в момента, но не е много популярен модел. През 1950 г. Clarks Desert са представени на обувната изложба в Чикаго. Това е класически модел с два чифта дупки за връзките и каучукова подметка.

Desert boots(или както в България са добили гражданственост-Кларкове)по-късно стават част от стила на битници и модове. Те са предпочитани от хора като  Bob Dylan, The Beatles и Стив Маккуин. Универсалността и лекотата на обувките е оценено не само от младежи и стилни дендита, но и не свързани с мода, мъже и политици. Не веднъж са наблюдавали лорд Шакълтън, член на британската Камара на лордовете с кларкове. През 70-те и 80-те години страст към това утихна,(не и в България) но през 90-те в Европа се увеличава рязко продажбата на Desert Boots с марка Clarks, така че сега те са се превърнали в класически модел на ежедневни обувки.
 







Desert Boots и Chukka Boots: има ли разлика?

Разлика има, но незначителна. В действителност, Desert Boots са подвид на Chukka Boots,които се появяват малко по-рано. Външно двата модела са много сходни, и границите, които разделят един от друг модел са малко неясни. Строгите експерти приписват направата на Desert Boots изключително от велур с два чифта дупки за връзките. А за Chukka Boots включват тези модели с повече отвори, и  изработени от кожа. Chukka също може да бъдат малко по-високи. Тези разлики не са много забележими и нека с това се занимават производителите и продавачите.
 

CHUKKA BOOTS                                                                    DESERT BOOTS